Wanneer u de stof gaat kiezen voor uw meubel, loopt u vaak aan tegen oneindig veel opties. U denkt misschien als eerst aan de kleur van de stof, maar veel andere factoren spelen ook een rol. Iedere stof heeft zo haar eigenschappen. Welke stof past bijvoorbeeld het beste bij welke gebruiksfunctie?
Verschillende stofsoorten
Over het algemeen bestaan er twee soorten bekleding voor een meubel, namelijk leder en stof. Binnen deze twee categorieën bestaan er verschillende soorten en uitvoeringen. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om te weten wat de plus- en minpunten zijn van iedere soort. We hebben deze hieronder voor u op een rijtje gezet.

De meubelstof Monza Melange van De Ploeg

Stof Lucir van Leolux
Velours
Velours is de gesneden versie van fluweel, waardoor de bekleding nog zachter aanvoelt dan fluweel. Dit betekent dat er poollussen zijn verwerkt in de stof, waardoor de stof minder glanst dan fluweel maar wel zachter aanvoelt. Er bestaat echter een risico op vorming van een zitspiegel. Een zitspiegel ontstaat wanneer je vaak op dezelfde plek gaat zitten en daar een afdruk van ontstaat.

stof Spazio van Leolux
Ribstof
Ribstof is ook een vorm van fluweel. Bij de ribstof worden stroken fluweel afgewisseld met platte stukjes, waardoor de rib ontstaat. De meeste ribstoffen worden met kunstvezels gemaakt, waardoor ze beter schoon zijn te maken en ze bijna niet ‘pletten’. Als een stof ‘plet’ blijft de pool plat staan en lijkt de rib te verdwijnen uit de ribstof.

stof Steelcut 2 van Kvadrat
Fijn geweven stof
Misschien logisch, maar de stof heet ‘fijngeweven stof’ omdat er hele fijne draden gebruikt worden in het weefproces. Een belangrijk voordeel van deze stof is dat de stof moeilijk open gehaald kan worden. Ideaal wanneer je huisdieren hebt. Nog een groot voordeel is dat fijngeweven stof niet gevoelig is voor het ontstaan een zitspiegel.

stof Apollo van Leolux
Grof geweven stof
Bij de productie van grof geweven stoffen worden dikke draden gebruikt, wat zorgt voor het grove uiterlijk van de stof. Ook bij de grof geweven stof is de kans op een zitspiegel klein. Daarnaast slijt een grof geweven stof ook niet snel. Wat wel een nadeel is bij grof geweven stoffen, is dat ze gevoelig zijn voor halen en lusjes.

stof Panama Plus van de Ploeg
Gemêleerde stof
Een gemêleerde stof is eigenlijk een blend van verschillende draaddiktes en kleuren. Wanneer de draden voor het weven gekleurd zijn, is deze stof goed bestand tegen zonlicht. Over het algemeen geeft een gemêleerde stof warme uitstraling door de mix van dikte en kleuren. Afhankelijk van de samenstelling is er een kans op het ontstaan van een zitspiegel.

stof Tonus van Kvadrat
Effen stof
Een effen stof betekent niet meer dan dat de stof geweven is in één en dezelfde kleur. Als de stof na het weven pas is gekleurd, dan zal de stof wat gevoeliger zijn voor zonlicht. Uiteraard hangt het bij een effen stof verder af hoe de stof geweven is, of dat de stof bijvoorbeeld gevoelig is voor halen.

stof Waterborn van Kvadrat
Microvezel
Microvezel bestaat volledig uit synthetische vezels, hierdoor is de stof enorm sterk. Omdat deze vezels een dunne structuur hebben, voelt microvezel zacht aan. Microvezel is daarnaast erg goed bestand tegen zonlicht, halen en lusjes. Wel is bij microvezel de kans op een zitspiegel wat hoger.
Over het onderhoud van de verschillende stoffen hebben we al een blog geschreven, deze leest u hier: https://gilsingwonen.nl/gilsing-blog/post/meubelonderhoud-laat-u-langer-van-uw-interieur-genieten
Welke factoren hebben invloed op uw stofkeuze?
Stof laat een zitmeubel extra comfortabel en zacht aanvoelen. Daarnaast creëert stof vaak direct een gezellige en warme sfeer. Voor bekleding van meubelen in de eethoek wordt vaak sneller gekozen voor leer vanwege de onderhoudsvriendelijkheid en sterkt. Toch zijn de meubelstoffen vaak net zo sterk en beschermend, bijvoorbeeld wanneer de stof geïmpregneerd is.
Eetkamerstoel Gustav junior van Label
Gebruiksfunctie
Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij het aanschaffen van een meubel in stof is de gebruiksfunctie. Wanneer u kiest voor eetkamerstoelen die bekleed zijn met stof, dan is het verstandig om rekening te houden met vlekgevoeligheid. Stoffen moeten in dit geval makkelijker te reinigen zijn of van nature een bescherming hebben zoals wol.

Hoekbank Ryke van Bert Plantagie
Gezinssamenstelling
Ook de gezinssamenstelling is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste stof. Wanneer u kleine kinderen of een huisdier heeft is het belangrijk dat de stof tegen een stootje kan. Door te kijken naar het aantal Martindale toeren kunt u zien hoe stevig een stof is. De Martindale is een test om te testen hoe snel stoffen slijten. Dit gebeurt op basis van een aantal toeren, ook wel ‘Martindale-toeren’ genoemd. Bij licht gebruik (denk aan decoratief gebruik zoals bijvoorbeeld een sierkussen) is 10.000-15.000 Martindale toeren voldoende. Voor gemiddeld gebruik (denk aan een meubel in de woonkamer van een gezin) is een stoffering tussen de 25.000-45.000 Martindale toeren geschikt. Wanneer meubilair intensief gebruikt wordt, zoals op kantoor of in een restaurant, is boven de 45.000 toeren aan te raden.
Licht
Een andere belangrijke factor is de plaatsing van uw meubel. Wanneer het meubel in veel daglicht staat, dan is een katoen of linnen stof binnen de kortste keren verschoten van kleur. Om een goede indicatie te krijgen van de mate waarin een stof bestand is tegen licht, kunt u kijken naar de lichtechtheid van een stof. Lichtechtheid is de mate waarin stoffen bestand zijn tegen kunstlicht, direct en indirect zonlicht. Het gaat hierbij met name over hoe snel verkleuring optreedt. In principe is het onmogelijk om stoffen te produceren die niet verkleuren door licht, maar zit er uiteraard wel verschil tussen verschillende stoffen. Bij donkere kleuren is verkleuring ook sneller te zien dan bij lichtere kleuren.

Meubelstof Monza van de Ploeg
Vormgeving
Heeft u meubelen met een strakke vormgeving? Dan is het belangrijk dat er zo min mogelijk plooien ontstaan in de stof. Kies in dat geval voor stoffen met een goede rek, zoals wollen stoffen. Hebben de meubelen losse kussen? Dan zijn zachte stoffen een aanrader. Op die manier wordt het knusse gevoel versterkt.
Wat is de laatste trend in stoffen?
Een grote trend binnen de stofkeuze voor meubelen is de keuze voor stoffen met een hoog ‘aaibaarheidsgehalte’. Deze trend is ontstaan door de behoefte aan contact, die ontstaan is door het welbekende virus.

De Divan Flint bank van Leolux
Op de bovenstaande foto van de Divan Flint bank ziet u de velours stof. Deze stof geeft een hotel-chique uitstraling. Het aaibaarheidsgehalte komt ook duidelijk terug bij de velours stof.

Element Bellice van Leolux
Ook de ribstof kan zorgen voor ‘aaibaarheid’ van uw meubel. Op de afbeelding ziet u de ribstof verwerkt op de Element Bellice van Leolux. Naast de aaibaarheid geeft ribstof een meubel een klassieke doch moderne uitstraling.

Hoekbank Aztec van Montis
Naast de velours en rib stoffen zijn de bouclé stoffen ook terug van weggeweest. Op de bovenstaande hoekbank Aztec van Montis ziet u een bouclé stof. De stof geeft de hoekbank een stoere en warme uitstraling.
Hopelijk heeft u wat inspiratie kunnen opdoen uit deze blog. Mocht u nog tips en advies nodig hebben over het kiezen van een geschikte stof, maak dan een afspraak met een van onze interieurontwerpers.