Droomt u al enige tijd van een nieuw interieur? Een frisse look zorgt voor een nieuwe woonbeleving in huis! Woonprogramma’s en -magazines bieden veel inspiratie, soms iets te veel. In dit blog leggen we uit hoe en waar u start met een interieur make-over.
In 5 stappen naar een nieuw interieur
1. Breng praktische zaken in kaart
2. Inventariseren van wensen en woonstijl
3. Een plattegrond en foto’s van uw woning
4. Advies van een interieurontwerper
5. Shoppen
Breng praktische zaken in kaart
Heeft u een nieuw huis gekocht, laten bouwen of bent u toe aan een vernieuwde frisse indeling. U moet natuurlijk ergens van start gaan. Begin dan bij de basis en stel de volgende vragen. Besteed hier ruim de aandacht aan en ze zullen verheldering bieden.
Waarom wil ik een ander interieur?
Dit is de vraag die aan de basis staat van een vernieuwd of nieuw interieur. Blijf tijdens het vernieuwingsproces deze vraag stellen. Welke waarde biedt een ruimte voor mij als bewoner? Het is belangrijk dat u plezier uit uw leefomgeving haalt. Wanneer elk woongedeelte een toevoeging is op uw perfecte woon-plaatje, dan is woongeluk een uiteindelijk gevolg.
Functionele woning indeling
Misschien hebben de leefruimtes al jaren dezelfde functie in uw huis. Begint dat werkhoekje al een beetje te vervelen? Als loungeplek komt dit misschien beter tot zijn recht. Wat het ook is, een nieuw interieur biedt nieuwe mogelijkheden. Natuurlijk is het niet nodig om alles rigoureus aan te pakken. Wat goed is, is goed. Echter is het goed om te weten dat kleine veranderingen leiden tot een nieuwe woonervaring.
In een huishouden waar men samenkomt tijdens het avondeten, is het logisch om deze plek wat meer aandacht te geven. Praktisch gezien is dit makkelijk met het uitserveren van maaltijden. Maar ook voor de kok is het gezellig om hier interactie te hebben met de tafel.
Hecht u meer waarde aan de zithoek? Denk dan goed na over de positie van uw tv, ramen en hoeken. Ook een leeshoek is te integreren in de zithoek, maar kan ook prima solitair in de woning. Houd hierbij rekening met een leeslamp en dus een stroompunt in de woonkamer.

Bedenk voor wie het bestemd is
Heeft u een groot gezin, dan is het prettig om bij elkaar in de zithoek te zitten. Daarnaast is een grote eettafel ook gewenst.
Bekijk niet alleen de huidige woonsituatie, maar houd ook zeker rekening met de toekomst. Zijn uw kinderen over een aantal jaar uitwonend, dan wilt u met 2 personen ook nog gezellig tafelen. Zijn uw kinderen in de leeftijd dat er kleinkinderen komen, dan is dat misschien ook een puntje van aandacht wat betreft de nieuwe meubelen.

Bepaal wat blijft, en wat niet
Er zijn natuurlijk altijd meubelen die voor u een emotionele waarde hebben, bijvoorbeeld een antiek dressoir van oma of uw eerste gekochte designstuk. Vergeet deze meubelen niet te benoemen bij een adviseur. Het is uw interieur en het is een weerspiegeling van uzelf. U wenst een persoonlijk interieur en geen showroom/museum.
Bewaak het budget
Doorgaans wordt het budget voor een nieuw interieur gaandeweg aangepast. Het ene moment vindt u goedkopere items dan vooraf gedacht, en een andere keer valt het wat duurder uit.
Toch is het een feit om makkelijk te verdwijnen in wat u leuk vindt, en het oog op uw budget te verliezen. Dit is de reden waarom het belangrijk om vooraf een totaal budget vast te stellen. Kijk naar de meubelen die passen binnen dit kostenplaatje.
Om nog meer grip op uw uitgaven te hebben kunt u ook een budget per ruimte vaststellen. Dit geeft u een limiet per woonruimte, en kan het shoppen bovendien makkelijker maken.

Inventariseren van wensen en woonstijl
De sfeer die bij u past
U heeft het vast al eens gehoord, de meest mooie benamingen voor hedendaagse woonstijlen: modern, landelijk en botanisch. Negen van de tien keer zijn deze benamingen vaag omschreven, en kruisen ze weer met een andere stijl. U vindt elementen van deze stijlen mooi, maar heeft geen idee hoe deze stijl toe te passen in uw interieur.
Een verdieping in wat u mooi vindt is daarom erg belangrijk. Het betekent niet meteen dat u precies moet plaatsen in welke stijl dit valt. Meubels zijn vaak toepasbaar binnen verschillende woonstijlen. Een kijkje in de winkel kan wel een beter beeld geven van ingerichte interieurs met verschillende stijlen. Bekijk uw woning en maak een voorstelling van de meubels en materialen die u aanspreken. Wanneer u hier een voorstelling van hebt, kunt u tot een interieurstijl komen.

Weet wat u zoekt in een nieuw interieur
Bepalen wat u mooi vindt is één ding, maar dan is het ook nog goed om te weten wat u verlangt van een interieur. Welk gevoel wilt u ontvangen in iedere ruimte, maar ook het geheel?
Zoekt u rust, dan is het belangrijk om dat terug te vinden in de eigenschappen van uw interieur. Uw woning projecteert deze eigenschappen op uw en het leven binnenshuis. Dit geldt overigens voor ieder gevoel dat u wilt opwekken bij het nieuwe interieur, de keuzes in meubels en kleuren zullen volledig bepalen hoe u de omgeving ervaart.
Denk na over kleuren
Iedereen heeft favoriete kleuren waar ze blij of gelukkig van worden. Het is goed om dit palet terug te laten keren in uw interieur. Nu is het niet verstandig om dat hele kleurenpalet te in uw woning te proppen. Het zal averechts werken en onrust brengen.
Vindt u het moeilijk om te kiezen? Bedenk dan eerst welke kleuren u absoluut niet mooi vindt, en ga van daaruit verder.
Benoem uw kleurvoorkeuren vooral bij een woningadviseur. Hij of zij kan op basis van uw voorkeur bepalen wat een passende kleurstelling is.
Invloed van kleur
Kleuren zijn erg belangrijk. Buiten het feit dat u een kleur mooi vindt of niet, hebben ze ook invloed op onze gemoedstoestand. Zo is bewezen dat blauwtinten (koele kleuren) een ruimte ook echt kouder laten aanvoelen. Dit kan prettig zijn wanneer de ruimte op het zuiden ligt en erg veel zon/warmte binnen laat.
Vergrijsde tinten zorgen voor rust, felle kleuren geven een ruimte meer pit en ga zo maar door. Er zijn hele kleurenstudies op losgelaten, maar vaak ziet u direct welke kleuren u aanspreken.

Vloerkeuze
Vaak zijn de basiselementen in een ruimte al aanwezig. Denk aan vloer, wanden en plafonds. Het is logisch dat deze elementen in grote lijnen de sfeer van de ruimte bepaalt.
De vloer is een groot en bepalend oppervlak in de ruimte. Heeft u een houten vloer? Dan wilt u niet enkel houten meubelen in huis, dat is overdaad. Heeft u een plavuizen vloer? Dan bent u misschien op zoek naar warmte of een betere akoestiek.

Woonprogramma’s hameren op het maken van een zogeheten moodboard. Bent u een beetje creatief en heeft u daar zin in? Ga lekker aan de slag. U kunt natuurlijk ook losse afbeeldingen meenemen naar een adviseur en deze aanreiken ter inspiratie.
Uw woning in kaart
Uw woning zien voordat hij daadwerkelijk is ingericht. Met verbeelding alleen komt u er niet altijd uit. Het is daarom goed om te bekijken waarmee dat wel mogelijk. In drie stappen krijgt u vooraf al een idee van hoe uw woning er straks uitziet.
1. Plattegrond met afmetingen
2. Maak foto’s van uw woning
3. Advies van een interieurontwerper
Plattegrond met afmetingen
Vooraf helder krijgen hoe uw woning eruit komt te zien kan lastig zijn. Wanneer u een plattegrond of bouwtekening van uw woning heeft, krijgt u een beter beeld van de maatvoering in huis. Een plattegrond zonder invulling geeft u letterlijk een leeg canvas. Hierdoor kunt u fris starten aan de juiste indeling / invulling van uw woning.
Maak foto’s van uw woning
Een plattegrond op zichzelf is vrij abstract. Het geeft geen daadwerkelijk beeld van hoe het huis ‘leeft’. Lichtinval en verlichting speelt hierbij een belangrijke rol. Afhankelijk van waar de ramen plaatsvinden heeft iedere woonruimte een andere beleving door het invallen van licht.
Lichtinval heeft invloed op de kleur van meubels, wanden en vloeren. Denk aan de kleur- en materiaalkeuze van uw meubels. Daarom is het zo belangrijk om hier rekening mee te houden en vooraf in kaart te brengen.

Advies van een interieurontwerper
Sommige mensen kunnen zich helemaal blindstaren op de woning en komen er zelf niet meer uit. Met de plattegrond en foto’s van uw woning op zak kunt u naar een interieurontwerper. Hij of zij kijkt met een frisse blik naar uw woonsituatie en zijn getraind om nieuwe inzichten en ideeën te leveren.
Wij bewaken het proces
Een compleet nieuw interieur is niet in één maand gerealiseerd. Door verschillende levertijden van meubels kan het even duren voordat alles in uw woning op zijn plek staat. Door ons in te schakelen bespaart u wel tijd. Dit komt doordat wij het leverproces voor u bewaken. We zorgen dat we niets overslaan of vergeten en u eindigt met een compleet interieurplan.
Wij bundelen uw ideeën en vullen deze aan
Luisteren is één van de belangrijkste eigenschappen van een adviseur. U heeft zelf na stap 1 t/m 3 een beeld gevormd van stijlen, meubelen, kleuren die u aanspreken. Al uw ideeën worden getrechterd en aangevuld, zodat het een interieur op maat wordt.
Van interieurindeling, naar moodboard, naar 3D plan tot het materiaal en meubelplan. Wij begeleiden u in het gehele proces en zorgen voor een plan dat tot in de puntjes is uitgewerkt.

Shoppen
Wanneer u samen met een adviseur tot een passend interieur plan bent gekomen, kunt u over tot aankoop van uw nieuwe meubelen.U kunt het interieurplan gefaseerd of in één keer verwezenlijken.
Wanneer u de meubelen in fases koopt, bedenk dan welke het belangrijkst zijn. Hier houden wij rekening mee tijdens het bewaken van het proces. Ga daarom altijd even terug naar stap 1: waarom wilde u een nieuw interieur, bijvoorbeeld vanwege een te kleine eethoek? Kies dan eerst een nieuwe tafel.

Meer weten over een nieuw interieur?
Een compleet plan voor een nieuw interieur is complex en vraagt om ervaren kennis. Onze specialisten op het gebied van woninginrichting en het maken van een plan staan voor u klaar. Samen realiseren we uw droominterieur.
Met het grote aanbod van Gilsing bent u voorzien van alle mogelijkheden in meubels en woonstijlen. Bekijk ons aanbod.
Bent u op zoek naar interieuradvies op maat? Maak dan nu een afspraak met één van onze interieuradviseurs en wordt verrast met trendbewuste suggesties.