Meubelen in nieuwstaat behouden na aankoop, dat is de grote uitdaging. Om de levensduur, bescherming en vernieuwing van het materiaal te stimuleren is meubelonderhoud erg belangrijk. In dit blog leggen we uit hoe uw meubilair nagenoeg in nieuwstaat blijft, simpelweg door het toepassen van de juiste onderhoudstechnieken.
Iedere materiaalsoort vraagt om een eigen en unieke onderhoudsbehandeling. We hebben dit blog opgedeeld in drie verschillende categorieën: Onderhoud voor stoffen, lederen en houten meubelen. Per materiaalsoort leggen we uit wat de beste verzorging is. Wilt u meer weten over meubelonderhoud? Vraag dan advies aan onze specialisten.
Onderhoudsadvies stof
Het onderhoud van stoffen meubelen hangt af van de samenstelling die de stofsoort bevat. Een stoffen meubel kan bestaan uit 100% wol, maar vaak wordt er een mix toegepast van bijvoorbeeld 70% wol en 30 % viscose, zoals de Kvadrat Hallingdal 65 stof. Binnen onze collectie zijn er veel verschillende stofsoorten met uiteenlopende combinaties van stof. Omdat meubelonderhoud afhangt van de stofsamenstelling, laat u zich goed adviseren tijdens de aankoop van uw meubel.

De Montis Axel XL bank, elegant en een tikkeltje nonchalant. Bekijk de De Montis Axel Xl
Algemene tips voor het onderhoud van uw stoffen meubel
1. Plaats uw stoffen meubel nooit in direct zonlicht. Elke stof is gevoelig voor directe uv stralen. Dit zal zich uiten in verkleuring van uw meubel. Met name plantaardige vezels zoals katoen en linnen verkleuren vrijwel meteen in direct zonlicht.
2. Kijk uit met gespen van schoenen, riemen en nagels van huisdieren kunnen zorgen voor halen in de stof. Knip de halen niet weg maar stop het haakje terug. Op deze manier beschadigt de bekleding minimaal.
3. Zorg thuis voor een luchtvochtigheid tussen 50% en 60%. Dit voorkomt pilling en het statische effect dat sommige stoffen hebben.
4. Kijk uit met (donkere) spijkerbroeken. De verf in de spijkerstof kan afgeven aan uw stoffen meubel. Vooral lichtere bekleding is gevoelig voor de denim verf die in uw broek is verwerkt.
5. Stof op uw meubel? Gebruik een stofzuiger! Heeft uw meubel losse kussens? Dan is het raadzaam om deze uit te kloppen. Stofzuigen kan de vulling van losse kussens aantasten. Verder kunt u een stoffen meubel prima stofzuigen.
6. Wissel van zitplaats. Natuurlijk heeft u een favoriete zitplek op de bank, wat ervoor zorgt dat in de loop der jaren een zitspiegel/zitplek ontstaat.
7. Doe nooit uw meubelhoes in de wasmachine. Uw machine versnelt het slijtageproces van de stof. Wilt u de hoes toch reinigen? Dan doet u dit het beste met een handwas.
Onderhoud per materiaalsoort
Stof wordt vaak samengesteld vanuit diverse vezels. Deze vezels zijn te verdelen in de categorieën natuurlijke vezels (plantaardig of dierlijk) en kunstmatige vezels. Iedere vezel heeft zijn unieke eigenschappen en unieke manier van onderhoud. Hieronder vindt u de meest voorkomende vezels, de bijbehorende eigenschappen en verzorgingstips:
- Wol (dierlijke vezel): Deze vezel bevat wolvet en neemt hierdoor minder snel vocht en vuil op. Wanneer u op wol knoeit bent u het best geholpen door de vlek weg te deppen met lauw water. Niet wrijven, want dan vervilt de wol. Gebruik ook zeker geen ontvettend middel - zoals een drupje afwasmiddel - want dan haalt u het wolvet uit de stof. Wolvet fungeert juist als bescherming van de stof.

De Artifort Soft Facet fauteuil, open en ultiem comfort. Bekijk: De Artifort Facet
- Katoen & linnen (plantaardige vezel): deze vezels zijn gevoelig voor licht, kreuken en nemen snel vocht op. Deze eigenschappen maken het reinigen van een katoenen en linnen stof lastig. Stofzuig uw meubel regelmatig en laat bij aankoop uw meubel impregneren. Op deze wijze beschermt u de stof tegen vlekken. Lees hier wat u kunt doen ter voorkoming van vlekken.
Viscose (kunstvezel met natuurlijke grondstoffen): Deze vezel wordt vaak toegepast in combinatie met een andere vezel. Dit komt omdat viscose op zichzelf niet goed bestand is tegen licht en vocht. Daarnaast komt er snel een kreuk in. Afhankelijk van de combinatie waarmee viscose is verwerkt in een stof, wordt impregneren aangeraden.

De Harvink Splinter bank, eigentijds retro. Bekijk: De Harvink Splinter
Polyester, Polypropyleen & Polyurethaan (kunstvezels): Deze kunstvezels nemen weinig vocht op en zijn slijtvast. Hierdoor zijn deze stoffen reinigbaar. Het advies is om de vlekken altijd weg te deppen en impregneren voor extra bescherming.
Polyamide (kunstvezel): Dit is een statisch aanvoelende vezel die erg gevoelig is voor licht. Polyamide is goed te reinigen, vooral na een afstotende behandeling. Acryl (kunstvezel): Deze kunstvezel is goed te reinigen, isoleert goed en is prima bestand tegen licht. Acryl kan snel pillen. Deze pilling is makkelijk te verwijderen met een scheerapparaat voor stof.
Wat te doen bij vlekken op stof?
U geniet het liefst zo lang mogelijk van uw nieuwe meubelen. Helaas is het vaak een droom om een stoffen bank of fauteuil vlekkeloos te houden. De meeste vlekken ontstaan bij het knoeien van voedingsmiddelen en dranken. Ook gebruikssporen van mens en dier veroorzaken met de tijd vlekken. Wanneer u precies weet uit welke vezels uw meubelstof bestaat, kunt u tijdens de aankoop kiezen voor de beste bescherming voor uw design meubel. Er zijn twee keuzes die u kunt maken betreft de bescherming voor uw stof:
Impregneren + 5 jaar vlek verwijder service
We behandelen uw nieuwe meubel met een hoogwaardige en onzichtbare vezel beschermer. Deze beschermer zorgt ervoor dat vuil niet doordringt in de vezel en geeft u de tijd om de vlek weg te deppen. Let op: Dit betekent niet dat uw meubel ontastbaar is voor vlekken. Mocht het zo zijn dat er een vlek in de bekleding achterblijft, dan kunt u gebruik maken van een vakkundige reinigingsservice, 5 jaar lang.
5 jaar vlek verwijder service
Een aantal stoffen zijn lastig te impregneren, zoals bekleding met grote hoeveelheid wol en chenille garens. In dat geval kunt u gebruik maken van de vlek verwijder service voor een periode van 5 jaar.


De Montis Edge bank, comfortabel en informeel. Bekijk: Bekijk meer van Montis
Leer onderhouden
Leder betekent voor veel mensen zorgeloos genieten van een meubel. Maar ook leer vergt onderhoud. Van zichzelf is leder een sterk materiaal, maar het vraagt ook zeker om passend onderhoud. De manier waarop leer onderhouden wordt is geheel afhankelijk van het soort leer en de behandeling daarvan.

De Label First Class fauteuil, flying first class at home.
Bekijk meer van het merk Label
Leer onderhouden: 7 algemene tips voor de beste verzorging
1. Plaats uw leren meubel nooit in direct zonlicht. Elk materiaal is gevoelig voor verkleuring. Sommige leersoorten zijn hier beter tegen bestand.
2. Kijk uit met scherpe voorwerpen Gespen van schoenen, riemen en metalen knopen kunnen uw leren meubel beschadigen. Ook nagels van huisdieren kunnen het leer onherstelbaar beschadigen.
3.Zorg thuis voor een luchtvochtigheid tussen 50% en 60%. Kijkt uit met warmtebronnen. Dit kan de leren bekleding van uw meubel uitdrogen.
4.Kijk uit met spijkerbroeken. Verf in een spijkerstof kan afgeven aan uw leren meubel. Vooral een lichtere leren bekleding is gevoelig voor de denim verf die erin is verwerkt.
5.Leer behandelen met een leren zeem of zachte doek. Reinig uw leren meubel twee tot vier keer per jaar met een bijpassend leer onderhoudsproduct. Op deze manier houdt u het leer soepel en krijgt het voldoende ‘voeding’.
6.Wissel van zitplaats en voorkom plooivorming. Dit is inherent aan leer en stof, maar zal door op de hele oppervlakte te zitten, gelijkmatig ontstaan en daardoor minder storen.
7.Reinig gebieden in contact met hoofd en huid. Op plekken waar u met hoofd en handen in contact met uw meubel komt zal een vlek van huidvet ontstaan. Besteed op deze plekken extra aandacht tijdens het reinigen. Daarnaast kan medicijngebruik (dat wordt uitgezweet door de huid) het leder aantasten.
Onderhoud per leersoort
Zoals eerder benoemd zijn er verschillende ledersoorten. Deze soorten hebben invloed op de uitstraling van uw meubel, het gebruik en op de onderhoudsvoorschriften. Onderstaand vindt u de belangrijkste leersoorten en behandelingen:
- Semi Aniline leer: Deze leersoort heeft een licht gepigmenteerde beschermlaag. Hierdoor is dit leder minder gevoelig dan Vol Aniline leder. U kunt uw meubel met een vochtige zeem afnemen. Semi Aniline kan twee tot vier keer per jaar worden behandelt met een leer cleaner en een crème om het leer te voeden.

De Leolux Pallone fauteuil, persoonlijk en eigenzinnig.
Bekijk: De Leolux Pallone
- Gedekverfd leer: Deze leersoort heeft een dikke beschermlaag en het nerf beeld is kunstmatig ingeprent. Dit leer is makkelijk in onderhoud omdat deze volledig is afgedekt. U kunt uw meubel twee keer per jaar opfrissen met een leer cleaner & crème.
- Aniline leer: Deze soepele en zachte leersoort heeft geen tot een matige beschermlaag en is daardoor erg gevoelig voor vlekken, verkleuring en beschadigingen. U kunt deze leersoort het beste regelmatig afstoffen met een doek. Vlekken dient u weg te deppen met een schone, vochtige, doek uit gedistilleerd water. Vet en olievlekken trekken op den duur vaak weg in het leder.
- Gewaxt leder: Dit valt ook onder de Aniline leersoorten. Deze leersoort is voorzien van - de naam zegt het al - een waxlaag. Deze finish beschermt niet tegen vlekken en is gevoelig voor krassen. Een kras met uw nagel laat een lichte streep achter in het leer, maar is wel weg te wrijven. Het leer wordt in gebruik steeds mooier, het ‘poetst’ zichzelf. Deze leersoort kunt u dagelijks afnemen met een zachte doek.
- Nubuck leder (geschuurd leder): Dit is een leersoort waarvan de nerfkant licht wordt afgeslepen. Hierdoor oogt het leer veloursachtig en voelt zacht aan. Onderhoud dit leer voornamelijk met een zachte schone borstel (bijv. van de stofzuiger).

Bekijk alle fauteuils van het merk Leolux
Vlekken uit leer verwijderen
Wanneer u weet welke leersoort er op uw meubel zit kunt u vlekken uit leer verwijderen. Met een passende behandeling is dit een prima opgave. Vlekken op leer zijn goed te behandelen met een vochtige en schone doek. U kunt daar het beste gedestilleerd water voor gebruiken. Voor een aantal leersoorten zijn er onderhoudspakketten:
Leather Care Kit
Deze kit bevat een leer cleaner en een leer crème. Dit pakket is enkel te gebruiken op Semi Aniline en gedekverfd leder. De cleaner maakt het leer schoon en de crème heeft een voedende functie.

Leather Care Kit Wax & Oil
Ook dit pakket bevat een leer cleaner en een leer crème. Hiermee kunt u gewaxt leer onderhouden, beschermen en voeden.

Onderhoudsadvies hout
Hout is een natuurproduct. Onze designmerken selecteren hun hout zorgvuldig op kwaliteit en uitstraling. Houten meubelen kunnen op verschillende manieren worden beschermd. In onze collectie wordt hout het meest toegepast in tafels (salontafels, eettafels en bijzettafels).

De Pilat & Pilat Dirk Jisk eettafel
Bekijk de Pilat & Pilat Dirk Jisk eetkamertafel
5 algemene tips voor het onderhouden van uw houten meubel
1.Verplaats uw houten tafel regelmatig in direct zonlicht. Hout kan verkleuren door de zon. Zorg ervoor dat u uw houten tafel regelmatig draait zodat de verkleuring gelijkmatig ontstaat.
2.Hout is gevoelig voor hitte. Gebruik altijd onderzetters voor uw kopje thee of avond eten.
3.Vocht heeft invloed op hout. De meeste vlekken in hout ontstaan door gemorste vloeistoffen (koffie, thee, wijn etc.). Neem wanneer dit gebeurt de tafel direct af met een doek zodat deze droog wordt.
4.Zorg thuis voor een luchtvochtigheid tussen 50% en 60%. Hout kan gaan werken, daarom is het belangrijk om een constante luchtvochtigheid in huis te hanteren.
5.Vul noesten en scheuren bij zodat deze niet verder barsten. Knoesten en scheuren ontstaan wanneer het hout gaat werken. Scheuren kunnen worden hersteld door aanspannen/lijmen van de tafel. De tafel moet dan wel terug naar de fabriek voor herstel.
Houten tafel behandelen
In onze collectie hebben wij voornamelijk eiken- en notenhout tafels. Dit kan massief of als fineer worden toegepast. Het hout kan op verschillende manieren worden afgewerkt, onderstaand de diverse afwerkingsmogelijkheden:
- Geolied hout: De natuurlijke uitstraling komt optimaal tot zijn recht. Enkel massief hout is geschikt voor olie. Een geoliede tafel is gevoeliger voor vocht en vlekken. Om de tafel optimaal te beschermen dient u deze regelmatig met olie te behandelen. Wanneer er toch wat vlekken zijn ontstaan kunt u de tafel licht opschuren en opnieuw oliën. Met een olie afwerking kunt u uw meubel blijven herstellen/vernieuwen. Olie is te verkrijgen transparant of op kleur.

Bert Plantagie Hook tafel
Bekijk de: Bert Plantagie eettafel
- Gelakt hout: Dit dekt het hout af en voorziet het hout van een extra laag. Lak kan worden toegepast op massief en gefineerd hout. Voor kleurbehoud worden gebeitste houtsoorten altijd afgelakt met een transparante lak. Gelakt hout is minder gevoelig voor vlekken, maar krassen - die niet snel zullen ontstaan - zijn niet te herstellen. Voor dagelijks onderhoud kunt u de tafel afnemen met een droge of licht vochtige doek. Gemorste vloeistoffen kunt u het best direct wegnemen, anders kunnen lichte/witte vlekken ontstaan in de laklaag. U kunt naast de reguliere lak ook kiezen voor een matlak.
- Geborsteld hout zien wij tegenwoordig veel afgewerkt met een laklaag. Geborsteld hout heeft diepe groeven en door deze structuur kunnen er kruimels en stofresten in komen. Advies voor onderhoud is een zachte borstel of gebruik van een (kruimel)zuiger. Overig onderhoud is hetzelfde als gelakt hout.
- Gezeept hout is een unieke afwerking ontwikkelt door het merk Pilat & Pilat. Het zepen van hout werkt op twee manieren. Allereerst verzadigt de zeep het hout en is daardoor minder gevoelig voor vuil en vocht. Ten tweede reinigt elke zeepbeurt het hout. Het zepen van hout dient u één keer per één tot drie weken te doen. Het geeft hout een lichte, witte uitstraling.

Pilat & Pilat Brugt tafel
Bekijk alles van het merk Pilat & Pilat
Vlekken in hout verwijderen
De vlekgevoeligheid van hout wordt bepaald door de afwerking. Er zijn een aantal onderhoudsproducten die u langer plezier geven van uw houten meubel. De meeste onderhoudsproducten worden meegeleverd door de meubelfabrikant. U kunt onderstaande onderhoudsmiddelen ook afzonderlijk bestellen.
- Wood Greenfix: Dit is een meubelolie en kunt u toepassen op geoliede houtsoorten. Laat het oppervlak eerst reinigen en drogen. Breng vervolgens de Greenfix dun aan op een schoon doek en wrijf gelijkmatig en cirkelvormig in het hout. Na gebruik de doek goed uitspoelen of in een afgesloten pot bewaren, de doek is namelijk zelfontvlambaar. Voor een optimale behandeling herhaalt u dit proces twee tot vier keer per jaar. De Greenfix olie is verkrijgbaar in transparant, wit en grijs.

Wood Greenfix olie
- Wood Matt Polish, kan worden toegepast op een houten meubel met matte laklaag. De polish verfrist de bovenste laag, biedt extra bescherming en verwijdert glimplekken in een matte lak. Dun en egaal aanbrengen op een pluisvrije doek en cirkelvormig inwrijven. De behandeling kunt u (indien nodig) 4 tot 6 keer per jaar herhalen.

Wood Matt Polish
- Pilat & Pilat Zeep: Dit product is enkel geschikt voor houten meubelen van dit merk. Voeg in een spuitflacon één deel zeep en 10 delen water toe. Breng het mengsel aan op een schone, vochtige microvezel doek en wrijf het meubel in de richting van de houtnerf in. Laat het product twee minuten intrekken en neem het meubel vervolgens af met een licht vochtige doek. Herhaal één keer per één tot drie weken.
Klaar voor advies in meubelonderhoud?
Materiaal en het onderhoud daarvan spelen een grote rol in de zoektocht naar uw nieuwe designmeubel. Wij hechten waarde aan eerlijk advies over de eigenschappen en het onderhoud van het product. Heeft u een groot gezin en wilt u zorgeloos genieten van uw interieur? Dan zijn materialen die eenvoudig te onderhouden zijn iets voor u. Geniet u van een luxe zachte leersoort, dan wilt u weten wat u kunt verwachten na verloop van tijd. Of misschien heeft u een allergie voor wol, wat zijn dan goede alternatieven met soortgelijke eigenschappen?
Wij adviseren u graag welk materiaal & onderhoud passend is bij uw levensstijl.