Edisonstraat 12 6902 PK Zevenaar 0316-526985

Design trends: Scandinavisch wonen

Design trends: Scandinavisch wonen

Design trends: Scandinavisch wonen

Het is de interieur trend van nu ‘Scandinavisch wonen’. Interieurs met als basis neutrale tinten, die hierdoor een rustige en subtiele uitstraling hebben. Wij vertellen u er graag wat meer over, met de mooiste voorbeelden en inspiratie om uw interieur een Scandinavisch tintje te geven of u er helemaal in onder te laten dompelen.
 

Scandinavisch wonen; minimalistisch en puur

Bij een Scandinavisch interieur ziet u veel natuurlijke producten en er wordt gebruik gemaakt van pure materialen, denk bijvoorbeeld aan massief houten elementen, stoer leer of warme wollen en vilten stoffen. In een natuurlijke omgeving zoals je die in Scandinavië veel ziet, is het belangrijk om letterlijk in harmonie met de natuur samen te leven en dit ook te integreren in de leefomgeving en het interieur. Dit is ook terug te zien aan de vormen van de meubelen, die vaak organisch en natuurlijk ogen.

blog-scandinavischwonen-deploeg-feltwool-stoffen

Stoffig nieuw

Denk bij echte materialen als wol en vilt niet alleen kussens en plaids, kijk ook naar de stof van uw meubelen! De Ploeg, weverij en producent van hoogwaardige meubelstoffen lanceerde de stof Feltwool, het uitgangspunt bij het ontwerpen van deze stof was het werken met het natuurlijke materiaal wol en het maken van een zachte structuur. En dat is hen zeker gelukt met de Feltwool, geweven in dertig rijke melange kleuren, die prachtig aansluiten bij een Scandinavisch interieur.

blog-scandinavischwonen-deploeg-feltwool

Leder

Ook leer ziet u terug in de Scandinavische interieurs, dit geeft wat pit in het zachte geheel. Het brengt een stoer gevoel met zich mee, zonder echt koel en afstandelijk te worden en leer tinten doen het erg mooi in combinatie met natuurlijke kleuren. Met name de fauteuils van bijvoorbeeld Label lenen zich prachtig voor lederen bekleding.

blog-scandinavischwonen-label-hidde-leder-fauteuil

Duurzaam design

Duurzaamheid is belangrijk bij Scandinavisch wonen en gelukkig speelt dit tegenwoordig een steeds belangrijkere rol binnen onze interieurs. Materialen worden zorgvuldig gekozen, het hout bijvoorbeeld, wordt niet gehaald uit grote productiebossen ver weg. Arco is hier een mooi Nederlands voorbeeld van. Met de local wood collectie komt het hout voor de tafels uit de omgeving van de Arco meubelfabriek in Winterswijk en is daarmee veel meer lokaal en duurzaam. Dit is ook terug te zien aan de meubelen, waarbij bijvoorbeeld gekozen wordt voor materialen met een lange levensduur. Duurzaamheid maakt ons bewuster en maakt dat wij meer oog hebben voor de kleine dingen in het leven, die hierdoor een grotere rol gaan spelen, ook binnen het interieur.

blog-scandinavischwonen-arco-base-eetkamertafel-eetkamerbank

Detaillering in Scandinavisch design

Design speelt een grote rol in het Scandinavische interieur en ook goed vakmanschap wordt erg gewaardeerd in deze trend. Minimalistisch design met een ambachtelijk tintje heeft de grote voorkeur. Meubelen waarbij de nadruk wordt gelegd op ambacht en ergonomie voelen zich thuis in een Scandinavisch interieur. Denk bijvoorbeeld aan mooie detailleringen en afwerkingen in hout en meubelen. Wederom zit het geluk in de kleine dingen en details en niet in pompeuze uitspattingen of verfraaiing met veel opsmuk. Less is more in het Scandinavisch design in Zweden hebben ze er zelfs een woord voor ‘lagom’, wat zoveel betekent als perfect gebalanceerd. 

blog-scandinavischwonen-linteloo-isola-salontafel

Scandinavisch wonen en retro design

In de jaren 50 en 60 was Scandinavisch wonen ook populair, geen wonder dat we bij deze trend retro elementen terugvinden. Het leuke daarvan is, is dat het design en ook zeker de materialen nu veel meer zijn door ontwikkeld en bij de tijd zijn. Zo worden materialen nu duurzamer gefabriceerd en is de kwaliteit ervan hoger, wat weer erg goed bij deze trend past!

blog-scandinavischwonen-deploeg-harvink-splinter-fauteuil

Kleur als accent

Het kleurenpalet van deze trend is voornamelijk wit, wat ook het Scandinavische interieur kenmerkt, gecombineerd met hout en kalme en neutrale tinten brengt dit rust met zich mee. In Scandinavië zijn de zonuren in de winter beperkt, een witte kleur houdt het natuurlijke licht het beste vast en binnen en maakt een ruimte licht. Elementen van kleur gaan erg mooi samen in een lichte ruimte, want eigenlijk heeft wit alle kleuren al in zich. Maak het met het toevoegen van kleur niet te schreeuwerig en gebruik kleur niet te extreem, denk wedrom ‘lagom’.

Gebruik bijvoorbeeld de roze ‘heart wood’ kleur van Flexa; de kleur voor 2018. Of kies voor groen en dan ook figuurlijke zin, namelijk planten. Met planten haal je naast de groene kleur ook de natuur naar binnen, die bij deze trend erg welkom is.

blog-scandinavischwonen-planten

De eetkamerbank

Wat helemaal terug is van weggeweest en binnen deze trend heel goed past, is de eetkamerbank! Het geeft een gezellige en nostalgische sfeer met zich mee en past helemaal in het Scandinavische interieur. Van klein tot groot, ieder kan zijn eigen plek innemen op dit meubel, zonder gedwongen te worden een vaste plek in te nemen, wat bij de eetkamerstoel wel het geval is.

blog-scandinavischwonen-pilatpilat-wybe-eetkamerbank

Scandinavisch wonen geeft u tevens een mooie rustige basis om er ook persoonlijkheid en geborgenheid in te stoppen, maak het eigen. Samen met uw partner, uw gezin of vrienden en familie een kunt er een prettige en eigen invulling aan te geven, waar geleefd mag worden.

Wat vindt u van deze trend en hoe past u dit toe binnen uw interieur? Wij zijn erg benieuwd! Komt u er zelf niet helemaal uit, maar ziet u deze trend wel graag terug in uw leefruimte? Gilsing Wonen heeft deskundigen voor u klaarstaan die vrijblijvend met u meedenken voor groot en ook voor klein advies, kijk hiervoor op de interieuradvies pagina.