Bij de aanschaf van een nieuw meubel is er een enorme keuze in verschillende soorten bekleding. Materiaalgebruik is erg bepalend voor de sfeer en stijl van het interieur. De keuze lijkt eenvoudig; stof of leder? Stof is zacht en leder stoer, toch? Maar natuurlijk zijn er meerdere wegen naar Rome. Een stof kan namelijk net zo stoer zijn en een leder net zo zacht. Maar wat zijn dan de mogelijkheden?
Natuurlijke meubelstoffen
De naam zegt al genoeg, deze stoffen zijn natuurlijk en niet door de mens “gemaakt”. Binnen deze categorie is een scala aan materialen te vinden. Wij houden het graag overzichtelijk en hebben de drie bekendste materialen uitgelicht met de plus en minpunten;
Katoen
Is afkomstig van de katoenplant en dus plantaardig.
Pluspunten:
- is erg sterk
- heeft een goede slijtweerstand
- voelt prettig aan
- Is goed te verven
Minpunten
- Kreukt snel
- Verkleurd in (zon)licht
- Stugge vezel
Linnen
Is afkomstig van de vlasplant en valt dus ook onder de categorie plantaardig.
Pluspunten:
- Vlekken zijn makkelijk te verwijderen
- Stoot vuil af
- Voelt comfortabel aan
Minpunten
- Verkleurd in (zon)licht
- Kreukt snel
- krimpt als deze nat wordt
Wol
Is dierlijk en is, in ons “design” segment, veelal afkomstig van het Nieuw-Zeelandse schaap.
Pluspunten:
- sterk materiaal
- hoge elasticiteit
- vuilafstotend
- isolerend
Minpunten
- kriebelt
- kan pluizen
Sfeer
De uitstraling van plantaardige vezels zoals katoen en linnen is vaak stoer en landelijk. De stugge vezels zorgen ervoor dat deze stoffen sneller kreuken en geven daardoor een bepaalde beach-look. Dit wordt versterkt doordat deze stoffen vaak worden toegepast in naturel kleuren. Deels vanwege de uitstraling maar ook deels vanwege de verkleuring in (zon)licht.
Dierlijke vezels zoals wol hebben een veel zachtere en vriendelijke uitstraling. Wol zien we veel terug op moderne design meubelen. Het merk Artifort heeft bijvoorbeeld veel organische vormen. Door de elasticiteit van wol blijft de bekleding langere tijd “plooivrij”. Daarnaast is wol in een breed scala aan kleuren en wevingen (denk aan vilt etc.) te verkrijgen.
Synthetische meubelstoffen
Synthetische vezels worden in het hogere segment vaak gemengd met natuurlijke vezels. Dit omdat synthetische vezels nét even die extra eigenschappen kunnen geven die een stof sterker, comfortabeler of praktischer maken. Onderstaand de drie meest voorkomende materialen;
Acryl
Wordt vaak gebruikt als alternatief voor wol.
Pluspunten:
- kan goed tegen (zon) licht
- goed te reinigen
- voelt zacht en warm aan
Minpunten
- brandbaar
- kan pillen
Polyester
Wordt veel gebruikt als mengvezel bij wol, katoen en viscose.
Pluspunten:
- vezel wordt platter in gebruik
- smelt bij brand
Minpunten
- vezel wordt platter in gebruik
- smelt bij brand
Nylon
Is een groepsnaam voor meerdere polyamiden vezels. Nylon wordt vaak gebruikt als vervanging voor zijde.
Pluspunten:
- sterk
- waterafstotend
- kreukt niet
- vormvast
Minpunten
- Statisch
- niet vochtopnemend
Sfeer
Synthetische vezels worden vaak vermengd met natuurlijke vezels. Dit zorgt ervoor dat deze stoffen niet goed in een bepaald hokje, qua uitstraling, geplaatst kunnen worden. Desalniettemin spelen deze vezels een grote rol in de meubelstoffering. Denk aan mensen die last hebben van allergieën. Daarnaast worden stoffen sterker door de toevoeging van deze vezels en kan men zo de eigenschappen beïnvloeden van een meubelstof.
Leder
In de meubelbranche wordt voornamelijk runderleder toegepast. In de mode zien we ook kalfs en schapenleder terug. Leer heeft een stoer en praktisch imago. Wij willen u graag laten zien dat ook leder een zacht en warme uitstraling kan hebben. Uiteraard heeft dit allemaal te maken met de behandeling die een huid heeft gehad. Om u zo beknopt mogelijk uit te leggen wat de eigenschappen van bepaalde soorten zijn, hebben wij deze opgesplitst in twee belangrijke categorieën; Aniline en Semi-aniline
Aniline leder
Is de meest natuurlijke leersoort die men kan kiezen. De huid is door en door geverfd, heeft de natuurlijke nerf behouden en heeft een minimale beschermlaag. Deze leersoort is erg smaakbepalend, zo kunnen bepaalde voordelen ook als nadelen worden beschouwd. Onderstaande een aantal op een rij:
Pluspunten:
- natuurlijke kenmerken
- insectenbeetjes en littekens zichtbaar
- voelt warm aan
- zacht en soepel
Minpunten
- vlekgevoelig
- krasgevoelig
- verkleurd in (zon)licht
Sfeer
Aniline leder geeft een meubel een stoerder karakter, maar kan ook sfeervol en warm ogen. Zo kan een geschuurde aniline leder bijna fluweel zacht zijn maar ook robuust en grof. Het heeft dus alles te maken met de behandeling die sfeerbepalend is. Hoewel de leersoort voor sommige te gevoelig is (niet ideaal voor een huis vol kinderen en dieren) vindt een ander het meubel met de jaren mooier worden ( lees; karakter, stoerder, levendig).
Semi Aniline leder
Deze leersoort verklapt in zijn naam al de combinatie van een aniline leder met een lichte behandeling. Dit laagje zorgt ervoor dat het leder beter beschermt is tegen vlekken en verkleuring maar grotendeels wel zijn natuurlijke eigenschappen behoudt.
Pluspunten:
- veel kleurmogelijkheden
- oneffenheden zijn weggewerkt
- makkelijk in onderhoud
- niet vlekgevoelig
Minpunten
- voelt koud aan
Sfeer
Door bovenstaande eigenschappen is een semi aniline breder toepasbaar dan aniline leer. Doordat dit leer makkelijk is schoon te maken is deze uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen en dieren. En doordat deze ook beter beschermt is tegen verkleuring, kan elke gewenste kleur worden gekozen. Een geliefde leersoort binnen onze branche die door zijn soepelheid nog altijd wint van de kunstmatige leersoorten.
Tot slot..
Zoals u bovenstaand heeft kunnen lezen hebben beide materialen (stof én leder) voor en nadelen. Belangrijk punt is dat u zich goed laat adviseren over het soort materiaal dat bij u past. Uw interieur hoeft niet afhankelijk te zijn van praktische beslissingen. Met bepaalde eigenschappen van het materiaal bereikt u uiteindelijk alsnog de gewenste sfeer die geheel afgestemd is op uw ‘leef gedrag’.